Vraag / Antwoord

Vraag 1.:

Ik zou u willen interpelleren in het Kader van een nieuw dossier leefloon

Het betreft een dame die een ziekteuitkering ontvangt maar die aanspraak kan maken op een aanvullend leefloon.

De dame heeft een sanctie opgelopen van 2 dagen waar haar ziekteuitkering verminderd werd met 10 %.

Voor het aanvullend leefloon, moet ik rekening houden met het basis dag bedrag of moet ik rekening houden met het verminderd dagtarief van 10 % gezien de sanctie?

Antwoord 1. :

U dient het dagtarief te nemen verminderd met 10 % omdat men rekening houdt met de effectieve inkomsten.

 

Vraag 2 :

Een huisvrouw werkt 10 u/week in de horeca sector. In januari ontvangt zij een eco cheque ter waarde van 141 euro. deze eco cheque is haar eindejaarspremie. Vermeerderd met haar salaris ( toepassing van de SPI vrijstelling) wil ik dus ook rekening houden met deze eco cheque.

Daarentegen dien ik ook artikel 35 toe te passen voor deze eco cheque ( 141 euro) ?

Antwoord 2 :

ja, in elk geval, als de eco cheque een vergoeding is dient men er rekening mee te houden maar als deze laatste geen vergoeding is moet men er toch rekening mee houden want het principe van onze wetgeving is dat men moet rekening houden met alle inkomsten on,geacht de aard ervan.

Een eco cheque is in feite een extra legaal voordeel en kan beschouwd worden als een vergoeding voor de sociale bijdrages ( geen fiscale bijdrages) als bepaalde voorwaarden vervuld zijn.

maar een eco cheque kan ook toegekend worden ter vervanging of omzetting van de vergoeding, voordeelpremies in natura of enig ander voordeel of aanvulling van de vergoeding, die aanleiding geven of niet van sociale bijdrages, hij beantwoord altijd onder het begrip beloning vallen en zal onderheving zijn aan sociale bijdrages.

 

Vraag 3.

Een jong meisje dient een aanvraag in voor het recht op een leefloon. Zij heeft 30255,76€ ontvangen op 28 maart 2018.

Zij heeft ons uittreksels bezorgd van de rekeningen op dewelke wij kunnen vaststellen dat zij kleding, voedingsaankopen, vakanties heeft op betaald.

Zij heeft eveneens veel afhalingen van de bank gehaald die zij niet kan verantwoorden.

Zij heeft dit geld niet gebruikt voor logement, noch voor de betaling van facturen of schulden.

Moet ik rekening houden met deze bedragen zoals een roerend kapitaal of niet?

Antwoord 3.

U dient geen rekening te houden met dit bedrag omdat dit uitgegeven werd, u dient rekening te houden met het resterend bedrag als een roerend kapitaal. Maar het is mogelijk om zich te baseren op artikel 3.4° met name dat zij zich vrijwillig veramt daarmee heeft.

 

Vraag 4.

Als een student enkele dagen per week werkt in de maand maar op punctuele wijze ( niet persé met een terugkerend contract - alle weekends bij voorbeeld), dient men dezelfde logica toe te passen als voor de "intérims" en supprimeren OF enkel recupererende effectieve gepresteerde dagen OF moet men de inkomsten ovver de hele maand in aanmerking nemen en een berekening van de inkomsten van de hele maand nemen?

Antwoord 4

Er is geen speciale berekening voor de studenten. Hier beschouwen we het dat hij interim werk doet. Dus dient u het geheel van de inkomsten te nemen van de maand.